Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Doğum lekeleri

Cilt lekeleri çoğunlukla zararsızdır.Yapılarına göre iki grupta inceleyebiliriz.

A-Damar yapısındaki cilt lekeleri;

1.Hemanjiom

Ciltte fazladan bulunan damar yapılarıdır. Tüm yeni doğanların yüzde 2,5 ve 1 yaşındaki bebeklerin yüzde 10-12’sinde görülür. Yaklaşık yüzde 60’ı başında veya boyun bölgesinde yerleşen bu oluşumlar yaşamın ilk 6 ayında hızlı büyüme gösterirse de 2-10 yaş arasında gerileme sürecine girerler. Doğumdan sonraki ilk 3 haftada kılcal damarların belirginliği ile parlak kırmızı veya morumsu rengi ile dikkat çeker. Dokunulduğunda renklerinin ve yapılarının değişmediği görülür. Kız bebekler daha çok etkilenir.

2.Salmon lekesi

Deride var olan damarların genişlemesiyle de görülen lekelenmeler vardır. Bunlar arasında en sık görüleni Salmon lekesi (nevüs simpleks, leylek ısırığı, melek öpücüğü)dir. Tüm yeni doğanların yüzde 40’ını etkiler ve genellikle 1-2 yıl içinde solar. Özellikle alındakilerin ağlama veya koşma-oynama sırasında geçici olarak belirginleşir, ensedekiler ise yetişkinlik dönemine kadar kalabilir.



B-Pigment yapısındaki cilt lekeleri;



Pigmentler, cilde rengini veren maddeciklerdir. Yenidoğan ve bebeklik döneminde görülen pigment değişiklikleri azalma (hipopigmentasyon) veya artma (hiperpigmentasyon) şeklinde karşımıza çıkar. Bazen vücudun küçük bir alanında görüldüğü gibi bazen de oldukça yaygın olabilirler. Aslında çoğunlukla kozmetik önem taşırlar. Ancak zaman zaman pek çok organı etkileyebilen bir hastalığın işareti de olabilirler.

1.Sütlü Kahverengi Deri Lekeleri

Koyu renkli deri lekeleri çoğunlukla kahverengi siyah veya mavi-gri renkte görülür. Normalde toplumun yüzde 10-20’sinde görülen sütlü kahverengi (Cafe Au Lait ) lekeleri ya doğumda vardır veya hemen sonra ortaya çıkar. 10-30 mm arasında değişebilen düzgün yüzeyli, oval-yuvarlak yapılardır. Avuç içi ayak tabanı dışında neredeyse her yerde rastlanabilir. Bizim toplumumuzda da oldukça yaygındır. Sayısı ve büyüklükleri arttığında Nörofibromatozis, Ataksi Talenjiektazi ve daha pek çok sendromun erken işareti olabilir. Bu açıdan sütlü kahverengi lekeleri olan bebeklerin dikkatli ve detaylı muayenesi gerekir.

2.Mongol Lekeleri

Yeni doğanda belki de en sık görülen koyu renkli leke Mongol (moğol) lekeleridir. Bebekte doğduğunda saptanır. Bazen 20 cm boyutuna ulaşan morumsu lekelerdir. Çoğunlukla bel arka kısmında, kalçalarda rastlanır. İz bırakmadan kaybolabilir veya yıllarca kalabilir. Kahverengi-morumsu renkteki lekelerin bir kısmı da yüz, omuz, sırt tek tarafında görülür. Daha sıklıkta görülen tek tek lekelenmelerin yanında hemen hemen tüm vücudu etkileyen düzensiz lekelenmeler de olabilir. Bazen ağız içi, dudak ve gözlerde de renk artışına rastlanabilir.

Vücut yüzeyinde koyu renkli lekeler çok daha kolay fark edilir. Bununla beraber koyu lekeler kadar önemli olan açık renkli doğumsal lekeleri dikkatli olunmadıkça gözden kaçabilir. Çoğunlukla doğumda mevcut olan beyazımsı 1-3 cm çaplı lekeler.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com